فهرست مطالب

زمین شناسی ایران - پیاپی 23 (پاییز 1391)

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 23 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید رحمانی، سید محمد پورمعافی، منصور قربانی، فریبرز مسعودی، ابوالفضل سلطانی صفحه 3
    کمپلکس تکنار واقع در پهنه ساختاری تکنار، بخشی از شمال خرد قاره ایران مرکزی را تشکیل می دهد و در 20 کیلومتری شمال غرب شهرستان بردسکن واقع است. کمپلکس تکنار با سن حدودی اواخر ژوراسیک پایانی- کرتاسه آغازین، نتیجه ماگماتیسم وسیع شمال خرد قاره ایران مرکزی و حاصل پدیده کوهزایی سیمرین میانی و پسین است. این کمپلکس از سنگ های گرانیتوئیدی شامل لوکوگرانیت، گرانیت، گرانودیوریت، تونالیت و گرانوفیر تشکیل شده است. بافت اصلی این سنگ ها گرانولار است و بافت های ترکیبی پورفیروئید، پرتیتیک و گرانوفیریک نیز در آن ها به صورت پراکنده دیده می شود. کانی های اصلی این مجموعه سنگی شامل ارتوکلاز و میکروکلین با رشد توام تارتن به همراه کوارتز بی شکل است. گرانودیوریت ها و تونالیت های این مجموعه به دلیل فراوانی کانی بیوتیت، رنگ تیره دارند و کانی پلاژیوکلاز در آن ها عمدتا به صورت زونینگ نرمال دیده می شود. در بعضی از نمونه های گرانودیوریتی علاوه بر بیوتیت کانی هورنبلند نیز قابل مشاهده است. گرانوفیرهای این مجموعه، عموما به صورت آپوفیزهای کوچک در داخل سنگ های قدیمی تر نفوذ کرده اند.
    ماگماتیسم این سنگ ها از نوع کالک آلکالن با میزان پتاسیم متوسط تا بالا بوده و از نوع گرانیت های تیپ I با ماهیت متاآلومین تا اندکی پرآلومین هستند. سنگ های گرانیتوئیدی کمپلکس تکنار از نظر خصوصیات ژئوشیمیایی از عناصر ناسازگار دارای پتانسیل یونی پایین و متحرک (LILE) نظیر (Ba، K، Rb) به همراه Th غنی شدگی نشان می دهند. این در حالی است که عناصر با پتانسیل یونی بالا و غیر متحرک (Nb تا Yb)، فراوانی نسبتا پایینی در این سنگ ها دارند. غنی شدگی عناصر LILE از قبیل La، K، Rb، U، Th به همراه Pb و تهی شدگی عناصری چون Ta، Ti، Nb می توانند نشان دهنده یک مذاب با منشا پوسته ای باشند. محیط تشکیل سنگ های این کمپلکس، یک محیط کمان آتشفشانی (VAG) در حاشیه قاره است و با فرورانش پوسته اقیانوسی نئوتتیس به زیر خرد قاره ایران مرکزی مرتبط است.
    کلیدواژگان: گرانیتوئید، تیپ I، عناصر ناسازگار، کمان آتشفشانی، نئوتتیس
  • عظیم رمضانی، سید احمد علوی، حسین حاجی علی بیگی صفحه 19
    تاقدیس لالی در جنوب باختر ایران، در 60 کیلومتری شمال خاور شوشتر قرار گرفته است. این تاقدیس در منطقه فروافتادگی دزفول واقع شده است. در این پژوهش بر اساس اطلاعات زیرسطحی و با بهره گیری از روش های تحلیلی زیرسطحی، سازوکار چین خوردگی و شکستگی های تاقدیس لالی مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به وجود گسل راندگی در یال جلویی (جنوب باختری)، تاقدیس لالی یک چین مرتبط با گسل می باشد. مجموعه ویژگی های این تاقدیس، سازوکار چین های پیشروی گسلی را برای آن پیشنهاد می کند. تحلیل هندسی انجام شده بر اساس استفاده از روش تحلیل دایره محاطی، روش تعیین میزان و جهت خمش محور ساختاری، مشتق دوم نقشه ساختمان زیرسطحی و روش RFFنشان می دهد که زون های مخزنی به ویژه زون های بالایی سازند آسماری در میدان نفتی لالی، مستعد توسعه شکستگی هستند. همچنین تراکم شکستگی ها در یال جنوب باختری، نسبت به یال جنوب خاوری بیشتر می باشد. به طوری که بالاترین تراکم شکستگی ها در یال جلویی می باشد
    کلیدواژگان: سازوکار چین خوردگی، شکستگی، گسل راندگی، تاقدیس لالی
  • محمد نخعی، میثم ودیعتی صفحه 37
    مدیریت کیفیت آب از مسائل مهم جهانی به شمار می رود. در این تحقیق، کاربرد تئوری مجموعه فازی جهت ارزیابی کیفیت آب شرب نشان داده شده است. ارزیابی فازی با استفاده از حدود تعیین شده توسط سازمان های مرتبط و نظر کارشناس خبره، سطح اطمینانی برای قابلیت پذیرش آب برای مصارف شرب ارائه می دهد. در این تحقیق جهت ارزیابی کیفیت آب شرب استان تهران به روش فازی، از 10 پارامتر موثر بر کیفیت آب زیرزمینی استفاده شده است. به همین منظور داده های کیفی 176 چاه آب زیرزمینی در سال آبی 89- 1388 تهیه گردید. با استفاده از مدل کیفی فازی، کیفیت آب زیرزمینی به سه طبقه مطلوب، قابل قبول و غیر قابل قبول تقسیم شد. نتایج نشان می دهد 132 نمونه در رده مطلوب و با سطح اطمینان 4/57% تا 3/76% و 15 نمونه در رده قابل قبول و با سطح اطمینان 33% تا 2/60% قرار گرفتند. 13 نمونه باقیمانده نیز در رده غیر قابل قبول و با حداکثر سطح اطمینان 24% قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: استان تهران، قوانین فازی، کیفیت آب زیرزمینی، مجموعه فازی، مشخصه زبانی
  • مهدی زارعی، نوذر سامانی صفحه 47
    توابع متعددی جهت تخمین نرخ فرسایش حوضه های آبریز توسط محققین مختلف ارائه شده است. با توجه به اینکه نرخ تولید و انتقال رسوب توسط فاکتورهای متعدد از جمله توپوگرافی، فرسایش پذیری خاک و کاربری اراضی کنترل می شود، برآورد مستقیم پارامترهای این توابع، کاری بسیار دشوار و بلکه غیرممکن است. لذا بهترین روش جهت برآورد این پارامترها استفاده از مدل های فرسایش پارامتریک می باشد. در این مدل ها با مقایسه داده های اندازه گیری شده دبی رواناب و بده رسوب که دریک دوره معین اندازه گیری شده اند، پارامترهای حوضه با استفاده از روش های بهینه سازی، تخمین زده می شود. پس از برآورد پارامترهای رسوبی به راحتی می توان با استفاده از همین مدل حجم رسوب را به منظور طراحی سازه های هیدرولیکی از جمله مخازن سدها پیش بینی نمود.
    در این تحقیق، مدل رسوب پیشنهادی سامانی بر روی حوضه های آبریز رودخانه کر (ایستگاه تنگ براق) و رودخانه سیوند (ایستگاه دشتبال) اعمال شده و به کمک الگوریتم ژنتیک، پارامترهای تولید و انتقال رسوب این دو حوضه برآورد شده است. مدل در حالت های 1 تا 3 مخزنه اجرا شده است که حداکثر انطباق را برای حوضه کر در حالت 2 مخزنه و برای حوضه سیوند در حالت 3 مخزنه نشان می دهد.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، انتقال رسوب، تولید رسوب، رودخانه سیوند، رودخانه کر
  • زنبق عادلی، ایرج رساء، علی درویش زاده صفحه 57
    کانسار مس پورفیری هفت چشمه در 45 کیلومتری شمال شرق شهرستان اهر و در 28 کیلومتری شمال شهرستان ورزقان در استان آذربایجان شرقی واقع شده است. هدف کلی این تحقیق بررسی خصوصیات ماگما در تشکیل و تکوین این کانسار است. در منطقه مورد مطالعه توده های نفوذی (نیمه عمیق) الیگومیوسن بیشترین برونزد را داشته و به-واسطه کانه سازی مس و مولیبدن از اهمیت ویژه ای برخوردارند. این نفوذی ها شامل پورفیری هایی از نوع کوارتزگابرودیوریت تا کوارتزدیوریت (Qdi)، کوارتزمونزونیت (Qmz) و گرانودیوریت (Grd) می باشند که یک روند تفریقی را نشان می دهند. براساس مطالعات صورت گرفته توده های نفوذی منطقه از یک ماگما مشتق شده و تفریق یافته اند. سنگهای منطقه ماهیت کالک آلکالن داشته و در زون فرورانش حاشیه قاره ای تشکیل شده اند. این سنگ ها مشابه گرانیت-های تیپ I می باشند، اما شواهدی از آغشتگی و آلایش ماگما با پوسته نیز وجود دارد. جوشش، فرآیند مهمی در منطقه مورد مطالعه بوده و موجب خروج فازهای بخار و تسریع تمرکز فلزات در سیال باقیمانده و نهایتا ته نشست عناصر مس و مولیبدن در منطقه شده است. در این کانسار فرآیند غنی شدگی سوپرژن مشاهده نمی شود.
    کلیدواژگان: تفریق، کالک آلکالن، گرانیت تیپ I، مس پورفیری
  • مجتبی رشوند، سعید میرزایی صفحه 69
    روش‎های میدان پتانسیل به عنوان ابزاری مناسب جهت بررسی های مقدماتی و شناسایی اولیه مناطق هدف به‎کار گرفته می‎شوند. در این روش‎ها، فیلترهای متفاوتی چون مشتق‎های افقی و قائم مرتبه های مختلف میدان و ترکیب آن‎ها در تعیین موقعیت چشمه‎ ایجاد بی‎هنجاری و مرز ساختارهای زمین‎شناسی کاربرد دارند. نوفه ها به‎صورت تغییراتی با فرکانس بسیار بالا در داده ها ظاهر می‎شوند که استفاده از فیلتر مشتق‎گیری سبب تقویت شدید آن‎ها و کاهش مشخصه هایی چون نسبت سیگنال به نوفه و تفکیک‎پذیری خواهد شد. مشتق‎های مرتبه‎ کامل اول و دوم میدان به عنوان مشتق‎های مرسوم در تفسیر داده های میدان پتانسیل بکار گرفته می‎شوند در حالی‎که جهت یافتن کارآمدترین مرتبه مشتق می‎توان از مشتق‎های کسری نیز استفاده کرد. در این مطالعه، به معرفی مشتق‎های مرتبه کسری و کاربرد آن‎ها در تفسیر کیفی داده ها پرداخته می‎شود. جهت بررسی کارایی مشتق‎های کسری، نتایج حاصل از مشتق‎های افقی، مشتق‎های قائم و سیگنال ‎تحلیلی ارتقاء یافته مرتبه های کسری برای مدل‎های مصنوعی تولید شده به روش پیشرو نشان داده شده است. جهت نزدیکی داده های مصنوعی حاصل از برخی مدل‎ها به داده های واقعی، نوفه تصادفی به داده های تولیدی اضافه می‎شود. همچنین نتایج حاصل از اعمال سیگنال ‎تحلیلی ارتقاء یافته مرتبه های کسری بر روی داده های مغناطیسی منطقه گزستان در نزدیکی شهر بافق نشان داده شده است. نتایج حاصل از اعمال روش مشتق‎های کسری، امکان یافتن بالاترین مرتبه مشتق‎های مختلف در تفسیر داده های میدان پتانسیل را که نتایج آن از کیفیت لازم، تفکیک‎پذیری و جدایش مناسب بی‎هنجاری ها برخوردار باشند، فراهم می‎آورد.
    کلیدواژگان: بی‎هنجاری میدان پتانسیل، سیگنال تحلیلی، مشتق‎ مرتبه غیرکامل
|
  • Rahmani H., Pourmoafi M., Ghorbani M., Masoudi F., Soltani A Page 3
    Taknar complex is located at the Taknar structural zone in northern part of Central Iranian microcontinent. The position of this assemblage is about 20Km northwest of Bardaskan County. Taknar complex, with the Late Jurassic–Early Cretaceous age, is the result of extensive magmatism in northern part of Central Iranian microcontinent which is caused by Middle Cimmerian to Late Cimmerian orogenic events. This complex is an assemblage of leucogranite, granite, granodiorite, tonalite and granophyre. The main texture of these rocks is granular and we can see porphyroid, pertitic and granophyric textures. The major constitute minerals of these granitic rocks are orthoclase and microcline with pertitic texture and amorphic quartz. The granodioritic and tonalitic rocks of this assemblage have dark color due to frequent existence of biotite. The granophyre rocks of this assemblage are small apophysis in the old rocks. The magmatic series of rocks in this complex are calcalkaline. The chemical characteristics and tectonic environment of the studied granitoidics of the complex are completely similar to each other. From the alomine saturation point of view, the samples are in the range of meta-alomine to per-alomine. In addition to petrographic characteristics, the I-type granites are comparable with the mentioned granitoid in their geochemical features. These are Medium-K rocks and also enriched in the LILE such as Rb, Cs and Th, while depleted in the Nb and Ti. Therefore, it shows that these rocks resulted from the mixing by the lower crust. The comparison of the major and trace elements within these rocks indicates their orogenic tectonic environment. The rocks of this complex are formed at the continental margin and (VAG) environment which is related to the subduction of the Neotethys oceanic crust under Central Iranian Microcontinent.
    Keywords: Granitoid, I, type, Incompatible elements, Volcanic arc, Neotethys
  • Ramezany A., Alavi S.A., Hajialibeigi H Page 19
    The Lali anticline is located about 60-Km northeast of Shushtar in SW Iran and in the Dezful embayment zone. In this research, subsurface data have been used for analysis of folding and fracturing mechanisms in the studied area. Due to presence of a thrust fault in the southern limb (forelimb) of Lali anticline, it is suggested that this anticline is a faultpropagation fold. Geometrical analysis methods, including inscribed circles analysis, derivative from subsurface structural maps, calculation axial curvature amount of reservoir structure and relative frequency of fractures method (RFF), are shown that the SW limb (forelimb) of the anticline has higher potential fracture density.
    Keywords: Mechanism of folding, Fracture, Thrust fault, Lali anticline
  • Nakhaeim., Vadiati, M Page 37
    Water quality management is a global important issue. In this study, the application of Fuzzy Set Theory is used to evaluate groundwater quality for drinking purposes. Fuzzy Synthetic Evaluation model gives the certainty levels for the acceptability of the drinking water based on the prescribed limit of various regulatory bodies’ quality class and perception of the experts. In this research, 10 groundwater parameters from 176 well samples measured from 2009 to 2010 in Tehran province, Iran. Using Fuzzy Water Quality Model, the groundwater quality classified in three, desirable, acceptable, and unacceptable categories. Results showed only 132 from 176 samples came in desirable class certainty level of 57.4 to 76.3 percent. About 15 samples classified in the acceptable category whose certainty level ranged from 33 to 60.2 percent and the remaining 13 samples classified in not acceptable category with the maximum certainty level of 24 percent.
    Keywords: Tehran Province, Fuzzy Rules, Groundwater quality, Fuzzy Sets, Linguistic Term
  • Zarei M., Samani N Page 47
    Several functions have been proposed in order to estimate the rate of erosion of catchment areas. Since the rate of sediment production and transport are governed by many catchment characteristics such as topography, soil erodibility, land use and etc., direct estimation of these parameters is very difficult, expensive and time consuming. Therefore, the best way to calculate these parameters is using parametric models and optimization techniques. These models use optimization methods to estimate production and transport parameters using observed values of river discharge and sediment load in a given period of time. The results of erosion parameter estimation could be used to predict the volume of the sediment load to design the hydraulic structures such as dam reservoirs. In this research, Samani model is performed on the catchment of Kor and Sivand Rivers, and the production and transport parameters of these catchments are estimated using Genetic Algorithm technique. The model was evaluated for 1 to 3-reservoir cases. The model is optimized in two-reservoir for Kor River and 3-reservoir model for Sivand River.
    Keywords: Genetic algorithm, Sediment transport, Production of sediment, Sivand River, Kor River
  • Adeli Z., Rasa I., Darvishzadeh A Page 57
    Haftcheshmeh porphyry copper deposit is located about 45 Km northwest of Ahar and about 28 Km north of Varzaghan, East-Azerbaijan province. The main aim of this research is to consider the magma’s specifications and its role in genesis of the deposit. These intrusives are composed of a continuous compositional range including: quartz gabbro diorite/ quartzdiorite, quartzmonzonite, granodiorite. In these rocks, fractional crystallization and magmatic differentiation is obvious. The chemical composition and mineral assemblages of the studied rocks correspond to high-potassium calc-alkaline rocks which belong to the magnetite series of the I-type in subduction zone. But the results of this study also emphasis on the importance of evaluating samples for the presence of crustal contamination. Field observations and petrographic studies demonstrate that the emplacement of Haftcheshmeh stock took place in a single phase, associated with hydrothermal ore fluid formation. The hydrothermal fluids lost most of their volatile components to the vapor phase and deposit most of their metals as Cu-Mo mineral. Then, boiling is the most generally effective ore depositional mechanism in Haftcheshmeh porphyry deposit. In this deposit, supergene enrichment zone is not developed.
    Keywords: Magmatic differentiation, Calc, alkaline rocks, I, type granitoids, Porphyry copper deposit
  • Rashvand M., Mirzaei S Page 69
    Potential field methods have been used as a practical tool for reconnaissance of the operation area and primary investigation. In these methods, various filters such as different orders of horizontal and vertical derivatives and combination of them have been applied to locate the anomaly source and boundary of the geological structures. Derivatives of the potential field as the high-pass filters intensify high frequencies of the shallow anomaly sources and weaken low frequencies of the deep anomaly sources. These derivatives are sensitive to the noise level of data significantly and intensify the noises which are high frequency variations in data and cause decreasing the parameters of the signal such as signal-to-noise ratio and resolution. Although the first and second derivatives have been used routinely in interpreting potential field data, the non-integer or fractional orders can be applied to determine the most efficient order of derivatives. In this study, fractional order derivatives and application of them on the potential field data have been discussed. Results of different fractional orders of horizontal and vertical derivatives and enhanced analytic signal of synthetic data have been shown to determine the efficiency of this method. Random noises have been added to some models to simulate the real cases. In addition, different fractional orders of enhanced analytic signal have been applied on real magnetic data of the Gazestan region. Results of this study show that optimizing quality and spatial resolution in qualitative interpretation of potential field data can be achieved by applying non-integer order derivatives to find the highest order of horizontal and vertical derivatives and enhanced analytic signal.
    Keywords: Potential field anomaly, Analytic signal, Non, integer order derivative